Sociaal ondernemer Celal Bektas
Op uitnodiging van de Turks-Duitse ondernemer Celal Bektas zijn we in Turkije. In deze paar dagen leren we hem en zijn omgeving beter kennen.
Al vanaf het begin van onze bedrijven doen Gonny en ik zaken met Leela Cotton, het bedrijf van de Duitse Susanne en haar Turkse man Kemal Bektas. Zij maken al 25 jaar kinderkleding, yogakleding en ondergoed van mooie kwaliteit biologische katoen in Turkije. En al die tijd werken ze samen met Egedeniz, waarvan de eigenaren voor hen meer zijn dan alleen business-partners.
Ze gaan voor tijdloosheid en niet voor fast fashion, gestreepte kindershirts en velours broekjes zitten vanaf dag 1 in hun assortiment en blijven er in. En telkens als we ze ontmoeten op de internationale bio textielbeurs Innatex bij Frankfurt valt ons op wat een hartelijk en oprecht echtpaar dit is.
Celal geeft samen met Selen een rondleiding door Egedeniz waar zijn collectie wordt geproduceerd.
Een aantal jaren geleden voegde hun jongere neef Celal zich bij hun bedrijf en richtte zich op volwassen kleding en ondergoed onder het merk Albero, ook van dezelfde goede kwaliteit en ook vooral basics die iedereen kan gebruiken. Hij koos voor de naam Albero, wat in het Italiaans boom betekent. Hij vond het een mooi woord en het stond ook nog eens voor zijn levensvisie (waar komt ons dat bekend van voor?)
Sinds kort heeft Celal het bedrijf overgenomen. Susanne is met pensioen en ook Kemal doet het wat rustiger aan. Nog steeds is Leela/Albero een echt familiebedrijf; van de 10 mensen die er werken zijn er 5 familie van elkaar. Leela Cotton is nu de merknaam voor kinderkleding en Albero voor volwassen kleding, hoewel wij nog volop yogabroeken met het etiket Leela Cotton in het assortiment hebben.
Celal is 36 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen, een dochter en een ééneiige jongenstweeling. Hij heeft sociologie gestudeerd maar bloed kruipt uiteindelijk toch waar het niet gaan kan. Hij is opgegroeid in het textielbedrijf van zijn ouders en heeft nu dus samen met zijn oom een eigen bedrijf. Hij is geboren in Istanboel maar woont al jaren in Bremen.
Hij vertelt over zijn leven in Bremen en dat verschilt niet zoveel van het onze. Celal eet vegetarisch en gaat op de fiets naar zijn werk. Hij koopt weinig kleding en als hij dat doet, dan koopt hij graag van de andere eerlijke Duitse merken ArmedAngels en Recolution.
Ook in het bedrijf maakt hij duurzame keuzes. Er wordt alleen met Turkse grondstoffen in Turkije geproduceerd om zo min mogelijk transport te hebben. Dus wat Celal betreft, koopt hij geen Tencel in Europa in om het in Turkije verder te verwerken.
Hennep vindt hij een mooie duurzame grondstof en daarom wil hij proberen dit in Turkije te laten verbouwen.
Het vervoer van de kant en klare artikelen gaat via de haven van Izmir per boot naar Italië, daar op de trein naar Keulen en het laatste stuk naar Bremen met een vrachtwagen. Op deze manier is de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.
Ook wordt er zo min mogelijk plastic verpakking gebruikt. Albero is een van de weinige leveranciers waarbij de kleding niet individueel in plastic is verpakt als wij het binnenkrijgen. Het ondergoed zit in kartonnen doosjes.
Kortom, alles zit goed bij deze leverancier: van de biokatoen tot eindproduct! ‘Het zijn de principes die het individu maken’, zegt zijn collega Bülent treffend.